Binnenland
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Bij haar werd vrij laat ontdekt dat ze doof was, pas toen ze 4,5 was. 'Een kleuterjuf deed een spelletje: ze telde tot drie en toen riep iedereen mijn naam. Ik reageerde totaal niet', zegt de nu 45-jarige Wisse.

Ze kreeg uiteindelijk gehoorapparaten en kon horen. 'Maar ik bleef wel zwaar slechthorend en door middel van logopedie leerde ik duidelijk te praten'.

'Ik heb veel frustraties gekend binnen de horende wereld. Als er te veel mensen in een ruimte of te veel omgevingsgeluiden zijn, haak ik af. Ik moest veel energie steken in het gesprokene. Het werd niet ondersteund en dat kostte me veel energie'.

Daar wil Christien verandering in brengen. 'Ik ben gebarendocent geworden, omdat het mijn droom is dat je om kunt schakelen als horende en gebaren kunt gebruiken. Dan bedoel ik niet zozeer de taal voor dove mensen, zoals je die bij het ochtendjournaal op televisie zit. Die kent namelijk een andere grammatica.'

Het gaat Wisse om ondersteunende gebaren tijdens een gesprek. 'Ik ken iemand waarvan het nichtje doof is en die nog nooit echt met haar kon communiceren. Dat vind ik erg.'

De Emmeloordse begint in september/oktober met cursussen. 'Iedereen is welkom.'

Meer informatie is te verkrijgen door een e-mail te sturen: cjwisse@hotmailcom