Binnenland
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

(ANP) - Enkele jeugdprogramma's op televisie krijgen voor het eerst een gebarentolk. De NTR heeft 25 afleveringen van haar belangrijkste titels voor jonge kinderen laten voorzien van een tolk die voor doven gebaren maakt. Dat zijn Het Zandkasteel, Hoela Hoep, Huisje Boompje Beestje, Koekeloere en Sesamstraat, liet de omroep weten bij de presentatie van het nieuwe tv-seizoen.

Het is volgens de NTR een primeur. De publieke omroep bediende tot nu toe geen dove jonge kinderen, die nog geen ondertitels kunnen lezen. Bij televisiekijken is dat een extra handicap.

De NTR zendt in de week voorafgaand aan Werelddovendag op 26 september dagelijks een selectie van de afleveringen met gebarentolk uit in het ochtendblok van NPO Zappelin. De afleveringen zijn daarna te raadplegen op schooltv.nl.

ADO Danst is een opmerkelijk nieuw programma. Jeugdspelers van ADO Den Haag krijgen danselementen te verwerken in hun dagelijkse voetbaltrainingen. Enkele voetballers zijn geselecteerd om samen met dansers van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een choreografie op de middenstip uit te voeren.

Astronaut André Kuipers krijgt bij de NTR een programma over de ruimte. Jörgen Raymann is vanaf 30 oktober terug met een nieuwe show op vrijdagavond. Hij doet dat samen met jonge cabaretiers als Soundos El Ahmadi en Pieter Derks.

Op 4 februari is een documentaire te zien over de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch, wiens vijfhonderdste sterfdag volgend jaar wordt gevierd. Een groep kunsthistorici reist langs grote musea om alle schilderijen van Bosch nauwkeurig te onderzoeken. Ook het 40-jarig jubileum van Sesamstraat wordt in 2016 gevierd.