Binnenland
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Opties smartphone voor doven en slechthorenden
Smartphones hebben verschillende opties voor doven en slechthorenden, om het gebruik van een smartphone te vergemakkelijken. De functies kunt u zelf invullen en hieronder vind je een uitleg hoe dit ingesteld kan worden.

Mogelijkheden voor iPhone
De iPhone heeft een aantal opties voor gebruikers met een gehoorbeperking. Zo kan je bijvoorbeeld video’s laten voorzien van ondertiteling, stereo geluid omzetten naar mono geluid en het geluidsniveau aanpassen. Een inkomende melding geeft normaal gesproken een geluid, maar je kunt ook instellen dat je camera gaat flitsen. Deze mogelijkheden zijn eenvoudig in te stellen.
• Open de instellingen-app;
• Druk op ‘Algemeen’;
• Druk op ‘Toegankelijkheid’;
• Onder het kopje ‘Horen’ activeer je de flitser als doorgeefluik voor notificaties en verander je stereo geluid in mono geluid. De ondertiteling zet je aan onder het kopje ‘Media’, waar je op ‘Ondertiteling en bijschriften’ klikt.

Mogelijkheden voor Android
In vergelijking met iPhone heeft Android minder mogelijkheden voor doven en slechthorenden. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de cameraflitser af te laten gaan bij een melding. De reden hiervoor is dat niet alle Android smartphones een cameraflitser hebben.
Wel is het mogelijk een ondertiteling aan te zetten, dit kan je onder het instellingenmenu bij ‘toegankelijkheid’. Voor Android zijn er wel apps beschikbaar die het gebruik voor doven en slechthorenden verbeteren.

Mogelijkheden voor Windows Phone
Deze smartphone heeft de minste mogelijkheden voor doven en slechthorenden. Microsoft is er wel druk mee bezig maar op dit moment is er nog weinig beschikbaar. De kans bestaat dat de opvolger van de Windows Phone 8 meer mogelijkheden heeft.

Apps voor doven en slechthorenden
Daarnaast zijn er ook nog verschillende apps die erg hulpzaam kunnen zijn voor doven en slechthorenden. Dit zijn apps als TapTap helpt horen en Light Flow Lite,deze apps kunt u via het volledige artikel downloaden.