Binnenland
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

SINT-MICHIELSGESTEL/UDENHOUT – Na ruim veertig jaar als muziekdocent bij Koninklijke Kentalis kwam deze week een einde aan de loopbaan van muziekdocent Max Verdoes. De Udenhouter gaf vooral muziekles aan dove of doofblinde leerlingen.

 

 

Juist bij beide doelgroepen diende muziek een tweeledig doel. Het expressieve én als ondersteuning van het leren spreken. “Vooral gaat het erom de dove mens het besef van een wereld met geluid bewust te maken”, zegt de vertrekkende muziekdocent.

In zijn carrière leverden de muzieklessen vaak prachtige resultaten op. Max Verdoes herinnert zich een indrukwekkende voorstelling van ‘Erik of het Kleine Insectenboek’. Dankzij intensief oefenen in de wekelijkse lessen brachten de dove leerlingen een voorstelling waarbij leraar Verdoes slechts toe hoefde te kijken.

Ontwikkeling
Het muziekonderwijs bij het vroegere Instituut voor Doven, Viataal en Kentalis onderscheidde zich zo dat Verdoes met enige regelmaat ook in het buitenland zijn aanpak kon demonstreren. Volgens de nu gepensioneerde muziekleraar is dankzij de technologische ontwikkeling, zoals de CI (cochleaire implantatie) ook in zijn vakgebied veel veranderd. Niettemin lukte het de muziekdocent zijn leerlingen tot en met de laatste werkdag enthousiast te maken.